
10 Temmuz 2010 Cumartesi
KARAMELLİ ISLAK KEK

25 Mart 2010 Perşembe
TOMARA KAVURMASI


Evet evet seviyoruz biz ot yemeyi. Bizim oralarda tomara dediğimiz ama aslında kendisine bundan başka kaldirik, çiçekli mancar, ispit vb.. gibi isimler de verilmiş bir ot çeşidini daha mönümüze kattık. Hazırlaması ise çok basit..
Yarım kilo tomara
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
½ çay bardağı mısıryağı
İstenilen miktarda yumurta ( ben 3 adet kullandım)
3 Mart 2010 Çarşamba
KAZAYAKLI BÖREK

Fazlasıyla keyfim yerinde şu son birkaç gündür. Bahar geldi mi ne yoksa? Gökyüzü aydınlık, hava ılık, kuşlar cıvıl cıvıl. Kendimi sokaklara atasım var. Balat”ın, Galata’nın, Eminönü’nün, Beyoğlu’nun ara sokaklarına dalasım var..Bir elimde fotoğraf makinem bir elimde sokak satıcılarından aldığım abur cuburlar… Havalar bir iki güne soğur, yine kışa döner belki ama bu havalar baharın müjdecisi. Bekledim bekledim geldi yine işte sonunda. Oğlumla birlikte gezip dolaşacağımız hatta yeni yerler keşfedeceğimiz günleri iple çekiyorum. O da kocaman adam oldu zaten J
İçim içime sığmazken ben size kazayaklı börek tarifi vereceğim bugün. Geçen gün pazardan satın almıştım tadını hiç bilmememe rağmen. Görüntüsü maydanoza benzese de ben kendilerine ıspanak muamelesi yapıp öyle yaptım börek harcını. Böreğin hamuru da yumuşacık, mayalı bir hamur. Tarifini yanlış hatırlamıyorsam 2 yıl kadar önce işyerindeyken yaptığım acil bir arama sonucu internetten bulmuştum. Misafirlerim için yapmıştım çok beğenilmişti. O günden bu yana yapıyorum aklımıza geldikçe. Fakat hangi siteydi ya da blog arkadaşlarımızdan birine mi aitti bilemiyorum. Zaten o zamanlar blog dünyası ile hiç ilgim yoktu. Tarifin sahibini büyük zevkle ve de teşekkür ederek yazmak isterdim. Yine de okuyup bilen olur da belirtirse keyifle yazacağım..
Bu arada siz kazayağı bulamam diyorsanız ıspanaklısını, peynirlisini, kıymalısını yapabilirsiniz.. afiyet olsun…
3 su bardağı süt
1 paket toz maya
2 yemek kaşığı sıvıyağ ( ben yarısını ayçiçeği yağı, yarısını sızma zeytinyağı olarak kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kaşığı tozşeker
2 yumurta ( sarıları böreğin üzerine sürülmek üzere ayrılacak)
Aldığı kadar un (yaklaşık 8 su bardağı. Ben 2 bardağını buğday unu, geri kalanını tam buğday unu olarak kullardım)
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı tereyağ
Yarım kilo kazayağı
1 orta boy soğan
250 gr az yağlı ve az tuzlu beyaz peynir
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Üstü kapalı olarak bekleyen hamuru tezgaha alıp, 8 eşit bezeye ayırın. Bezelerin 4 tanesini tabak büyüklüğünde açıp. Aralarına tereyağ ve sıvıyağ karışımından sürerek üst üste koyun. En üst parçaya da yağ sürdükten sonra bir oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. Diğer 4 bezeye de aynı işlemi uygulayın. İlk parçayı tepsiye yayıp, üzerine harcı ekledikten sonra diğer parçayı da harcın üzerine kapatın. Böreği bıçakla eşit karelere bölün.Yarım saat dinlenmeye bırakın. Yarım saat sonra iki katına çıkmış olan böreğin üzerine yumurta sarılarını sürün. Çörek otu ile süsleyip önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirin..
Not: Hamurun içinde çörek otu yağı kullanabilirsiniz. Çörek otu yağı böreklere ve ekmeklere çok yakışıyor. Benim evde tükendiği için bu kez kullanamadım. En kısa zamanda bitenin yerini doldurmam gerektiğini hatırladım, iyi oldu J
18 Şubat 2010 Perşembe
ALMAN PASTASI


10 Şubat 2010 Çarşamba
BEBEK EKMEĞİ


Ekmek yemekten hoşlanmadığımdan, beyaz ekmekten hiç haz etmediğiminden daha önce bahsetmiştim. Ama ben yemiyorum diye bebeğimi mahrum edemezdim tabi ekmekten. Karbonhidrata bizim kadar bebeklerin de ihtiyacı var. Bu yüzden içinde bol tahıl barındıran güzel bir ekmek yaptım. İçinde tuz yok. Envai çeşit tahıl, pekmez ve zeytinyağı var. Hem size hem bebeğinize afiyet olsun...
NOT: Beyaz ekmek yapımında içindeki mineral ve vitaminlerin katledildiğini gözönüne aldığımızda işlememiş ekmek tüketmemiz gerektiğini ben de vurgulamamak isterim buradan. Mümkün olduğu kadar içinde B grubu vitaminleri barındıran tam buğday unu tüketmeye özen gösterelim .
Bebek Ekmeği (6.aydan itibaren)
5 su bardağı 7 tahıllı ekmek unu
1 su bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çorba kaşığı yoğurt
1 paket toz maya
1 çorba kaşığı pekmez
1 çorba kaşığı zeytinyağı
ılık süt,su ve mayayı bir kapta karıştırıp, 5 dakika bekletin. Unu elekten geçirin. ( elekte kalan çekirdek, yulaf vb.. ekmeğin üzerinde kullanacağız) Unu ve diğer tüm malzemeleri mayalı karışıma ekleyin ve yoğurun. Üzerine bir bez örterek 15 dakika bekletin. Hamuru daha sonra pişireceğiniz kaba alarak 1 saat kadar daha bekletin. Üzerine bir fırça yardımıyla su sürün ve elekte kalan iri parçaları ekmeğin üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.
Not: Ekmeği pişirirken, fırının içine küçük bir kap içinde su koyun. Sudaki nem, ekmeğin sertleşmesini engelleyecektir..
6 Şubat 2010 Cumartesi
SEMBÜSEK

28 Ocak 2010 Perşembe
SEBZELİ MAKARNA


4 Ocak 2010 Pazartesi
HELVA KURABİYE
