11 Ekim 2009 Pazar

Fındıklı Bisküvi Ve Hibeş



Nasıl olduysa az biraz boş vaktim vardı o gün. Canım hem hiçbir şey yapmayıp miskin miskin oturmak, hem de çok şey yapıp zaten yorgun olan bünyemi daha da yormak istiyordu. Üstelik canım ayrıca deli gibi kurabiye istiyordu. Tüm bu gelgitlerin ardından sonunda kararımı vermiştim. Fındıklı kurabiye yapacaktım. Fakat mutfağa gittiğimde acı bir gerçekle burun buruna geldim :) Evde hiç yumurta kalmamıştı. Üstelik evden çıkmaya da hiç niyetim yoktu. Kurabiye sevdam böylece başlamadan bitmiş gibiydi. Tam vazgeçmek üzereydim ki içimdeki kurabiye canavarı galip geldi. Yumurtasız yepyeni bir kurabiye daha doğrusu bisküvi yapacaktım. Tüm bu radikal kararların ardından buzdolabımda her daim hazır bulundurduğum fındık içlerinin bitmiş olduğunu da görünce bu kadarı da olmamalıydı diye düşünürkennn rafta duran fındık ezmesi gözüme ilişti. Evet bu sorunun da üstesinden gelip fındık ezmeli bisküvi yapma işine giriştim. Sonuç olarak tam 3 tepsi kalp şeklinde fındıklı bisküvi elde ettim :) Sanırım malzemede fazlasıyla cömert davranmıştım. Bu nedenle siz aşağıda vereceğim tarifin yarısını yapın derim ben.

Kurabiye maceramın ardından birkaç gün geçmişti ki evin bir köşesinde üst üste yığılmış birşekilde benim ilgime muhtaç bir şekilde bekleyen GasTRo dergilerinin geçen yılki sayılarından birini incelemeye koyuldum. Derginin genel konsepti hakkında ilerleyen zamanda ayrıntılı bilgiler vericem. Şimdilik sadece dergide yer alan Antalya mutfağı dosyasını inceleyip “hibeş” isimli mezeyi denemeye karar verdiğimi söyliyim. Ana malzemesi tahin olan hibeş aslında rakı mezesi imiş. Ancak çay yanında kanepelerin üzerine sürülerek de servis edilip, hatta kahvaltıda dahi tüketilebiliniyormuş. Açıkçası tahini çok sevmeme rağmen ben bu mezeyi o kadar da çok beğenmedim. Yani olsa da olur olmasa da denilen şeyler listesine girdi benim için.. Fakat siz değişik bir tat arıyorsanız aslında bir Arap yemeği olan “hibeş”i denemenizi tavsiye ederim..

Fındık Ezmeli Bisküvi

1 paket katı yağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 çay bardağı süt
15 kaşık toz şeker
500 gr un
5 dolu yemek kaşığı fındık ezmesi ( ya da isteğiniz miktarda fındık içi)

Tüm malzemeler bir araya getirilip yoğrulur. Hamur yaklaşık 1cm kalığında açılır. Kurabiye kalıpları ile şekil verilerek önceden ısıtılmış fırına sürülür…

Hibeş

1 su bardağı tahin
2 tatlı kaşığı kimyon
3 diş sarımsak
3 adet limonun suyu
1 yemek kaşığı kırmızı biber
Tuz..

Sarımsaklar ayıklanıp ezildikten sonra tüm malzemelerle birlikte bir kaba alınır. Kaşık yardımıyla karıştırılır. Çataldan akmayacak kıvama gelinceye kadar su katılır…

2 yorum:

  1. Aslı ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler gönül anne. daha güzellerinde bulaşmak üzere :))

    YanıtlaSil