19 Ekim 2009 Pazartesi

ELMA HAFTASI (ELMA KURUSU- ELMA KOMPOSTOSU-ELMALI TART)







Önceki gün oğlumu babasına emanet edip uzun süredir sadece hızlandırılmış bir tempoda akşama yemek yetiştirme telaşıyla girdiğim mutfağıma kendim için güzel bir şeyler yapmak için girdim. Ne yapsam ne etsem diye ben ve yine ben arasında geçen kısa süreli bir beyin fırtınasının ardından kararımı verdim. Karar ELMA’ydı.. Bir süre önce yazlıktan toplayıp getirdiğimiz ve yemekle tüketemeyeceğimizi anlayıp buzdolabına kaldırdığımız koca bir poşet dolusu elma… Aslında elmaları uzun süreli nasıl saklayabilirim diye aklımı çok yormuştum birkaç gün öncesinden. Keşke kurutmak için uygun bir yerim olsaydı diye aklımdan geçmişti. Sonra da acaba evde yapamaz mıyım bu işi dedim. Biraz araştırma yaptım. Çoğu yerde bunun imkansız olduğu söylenince umutsuzluğa kapılmıştım ki teatime’da (http://www.teatime-blog.com/turkce/) evlerimizdeki fırını kullanarak nasıl meyve kurultulduğunu anlatan bir yazı okudum. Aklıma yattı ama gel gör ki vaktim yoktu. İşte o aradığım vakit bugün elime geçmişti. Elmaların bir kısmını kurutmak üzere yıkayıp, kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkardım. Her bir elmayı dörde böldükten sonra ( siz isterseniz daha dekoratif bir şekil verebilirsiniz) evde bulunan şiş çubuklarına dizdim. Fırını 50 dereceye ayarlayıp elmaları 12-13 saat sürecek olan serüvenlerine yolcu ettim. Geri kalan elmaların bir kısmını da elma marmeladı pişirerek saklama yoluna gidiyim diye düşünerek hemen işe koyuldum. 12 adet elmayı soyup rendeledim ve 2 su bardağı şekerle pişirip cam kavonoza koydum. Geriye az bir miktar elma kalmıştı. Onlarla da komposto yaptım. 5 elmayı soyup çekirdeklerini çıkarıp, küpler halinde kestikten sonra 8 bardak suyun içine koydum. İçine 1.5 bardak toz şeker, 2-3 tane karanfil ve 1 tane çubuk tarçın koydum ve elmalar yumuşayıncaya kadar pişirdim. Hem sıcak hem soğuk çok lezzetli bir içecek oldu. Elma operasyonu başarıyla tamamlanmıştı ama henüz ortada afiyetle yiyecek bir şey yoktu. Uzun süredir aklımda vardı turta yapmak. Elmalısını yapmak kısmetmiş demek ki.. Tarif defterimi sıkıştırdığım çekmecenin içinden çıkarıp üzerindeki kalın tabaka tozu sildikten sonra ( allahımmm ne kadar uzun olmuş kullanmayalı :p ) o muhteşem ana geldi sıra. Yumurta,şeker, yağ, un derken işte ellerimin arasındaki çok güzel bir HAMUR’du :) evet çocuklar gibi şendim ve turtamı nefis kokular eşliğinde pişirmiştim..Fakat gelin görün ki hem yorgunluktan hem de sanırım bütün gün elmalarla haşır neşir oluşumdan dolayı o turtadan bir dilim bile yiyemeden uyuya kalmışım. Sonrasında baktım tadına ama. Tüm emeklere değmişti…

ELMALI TURTA

1 paket margarin ( eritilmiş)
2 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un ( 5.5 su bardağı)
4 elma
½ su sardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
İç malzemesi için elma, şeker ve tarçın pişirilir. Hamur için şeker ve yumurta çırpıldıktan sonra, erimiş yağ, un ve kabartma tozu eklenir, hamur haline getirilir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça ayrılır, buzlukta 5-10 dk bekletilir. Bu sırada siz turtayı hangi kalınlıkta seviyorsanız ona uygun bir kalıba hamur el yardımıyla yayılır, üzerine elmalı iç eşit şekilde dağıtılır. Buzdolabında bekleyen hamur bir rende vasıtasıyla elmalı için üzerine rendelenerek üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir…
Not 1: Elma kompostosu ve elma marmelatına pişerken birkaç damla limon suyu eklemeyi unutmayın.
Not 2: Elma kurusu yaparken elmaları dilimledikten sonra ön ve arkasına limon suyu sürerseniz rengi daha parlak olur.
Not 3: Elmalı turta piştikten sonra üzerine pudra şekeri döküp daha hoş bir sunum elde edebilirsiniz :)



2 yorum:

  1. yaptıkların harika. sana bol bol elma agacı da gerekli. elma antioksidan etkisi olan müthis bir meyve. tabi kaullanmasını bilince nice harika tatlara da gebe. bol elmalı günler

    YanıtlaSil