27 Eylül 2009 Pazar

Kışa Hazırlık...kahvaltılık ezme



Minik oğlumla buluşalı 2.5 aya yakın bir zaman geçti. Bu zaman içerisinde onunla ilgilenmekten başka hiçbir şeyle meşgul olamadım. Her geçen gün büyümesini ve yeni bir şeyler öğrenmesini izlemek son derece keyifli olsa da minik bebeklerin bakımının ne kadar zor olduğunu şimdi çok daha iyi anladım. Çoğu günlerimi kendimin nasıl olduğunu görmek için aynaya bile bakamadan geçersem de ben kış için hazırlık yapmayı ihmal etmedim bu arada :) Mis kokulu bahçe domateslerinin, patlıcanların pazar tezgahlarından kalkmasına az bir zaman kaldı. Kış aylarını bu taze sebzelerin nimetlerinden yoksun geçirmek istemeyenler için tarifini kayınvalidemden öğrendiğim kırmızı biber, patlıcan ve domatesli kahvaltılık ezme tarifi var sırada.. Aslında ne biliyim böyle kış hazırlıkları, salça, turşu vs.. yapım işlemleri benim pek ilgimi çekmezdi önceden. Sanırım biraz annelik içgüdüsüyle alakalı bir şey olsa gerek :) Kendimi bu yaz sonunda buzdolabının buzluğuna taze fasulye, barbunya, dolmalık biber, domates, patlıcan vs.. koyarken bulunca fark ettim bunu. Evet ben anne olmuştum artık ve içgüdüsel olarak sebze ve meyveleri mevsiminde tüketme, her şeyin tazesini yeme ve yedirme moduna girmiştim. Bundan sonra kışın ortasında domates satın almayacaktım mesela. Bunun içinde gerekli olacak kadarını yazdan stoklayıp kışın tüketecektim. Herneyse lafı fazla uzatmadan tarife geçiyim ben. Öncelikle közlenmek üzere seçtiğimiz patlıcan, domates ve kırmızı biberleri eve getirip bir güzel yıkayıp, kuruladıktan sonra közleme işlemine geçiyoruz. Ben önceleri bu işlemi sebzeleri tepsiye koyup fırında pişirerek yapıyordum ama asla közlenmiş tadını vermiyordu. Bu yüzden bu kez sadece sebze közlemek üzere hazırlanmış küçük sac tavalardan alıp yaptım. Gerçekten de fark çok açıktı. O yüzden siz de öyle yapın derim ben. Sebzelerin hepsini közledikten sonra bir rondo yardımıyla hepsini parçalayıp ezme haline getiriyoruz… daha sonra bu karışımı bir tencereye koyup kırmızı pul biber, karabiber, tuz ve isteğe göre yine rondoda çekilmiş ceviz ve fındık ile tatlandırıp karışım suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişirme işleminin ardından karışımı kavonozlara döküp kış boyunca kahvaltılarda afiyetle yiyoruz:) Sebzelerin ölçüsü ise 1’e 1.. yani 1’er kilo sebzeden 1 litrelik kavanoz ezme çıkıyor. İsteğinize göre miktarı arttırabilirsiniz…





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder