29 Kasım 2009 Pazar

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Geçtiğimiz ay Antalya’ya yaptığımız yolculuktan dönerken Kütahya’ya uğramış, yaş haşhaş satın almıştık. Haşhaşlı hamurişlerini çok sevmeme rağmen evde yapmayı hiç denememiştim. Hemen elimdeki tüm tarifleri gözden geçirdim. Bir arkadaşımın da yardımını alarak damak zevkime en uygun olanı yapmaya koyuldum. Ve şunu anladım ki haşhaşlı ürünler ne kadar yağ koyarsanız o kadar lezzetli oluyor ve hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar yağ kaldırıyor. Ben yaparken çok yağlı olacak diye hayıflandım ama sonuçta hiç de öyle olmadı hatta belki biraz daha ekleyebilirdim. İlk haşhaşlı tarifim mayalı hamurdan yaptığım haşhaşlı çörek oldu. Tarifini ve fotoğrafını ve ölçülerini hemen aşağıda bulacaksınız. Ancak daha sonra çok daha basit tarifler denedim. Blogları gezerken gördüğüm ve ekmek hamurundan yaptığım haşhaşlı pide de mayalı hamurdan yaptığım tarif kadar lezzetli oldu. Üstelik sabah kahvaltıları için kısacık vakitlerde hazırlanabilecek kadar pratik..Diğer bir denemem de hazır yufka ile yaptığım haşhaşlı gül böreğiydi. Bu tarif de son derece lezzetliydi. Sanırım marifet haşhaşta.. İçinde haşhaş olan her şey lezzetli oluyor bence. Umarım siz de beğenirsiniz. Afiyet olsun şimdiden

Not: Bebeğim için meyve suları hazırlamaya başladığımdan beri meyvelerin doğalını almaya gayret ediyorum. Bu nedenle de Kasımpaşa’daki Kastamonu Pazarı’nı haftada bir ziyaret etmeye gayret ediyoruz. Aşağıda pazardan kareler de bulacaksınız. Köy ekmeği, köy yumurtası, köy yoğurdu, doğal sebze ve meyvelerle dolu bir pazar burası. Pazarın aynısı Balat’ta da kuruluyor. Hangisi size yakınsa bir pazar günü gitmenizi öneririm…

Haşhaşlı Çörek

½ su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

1 paket kuru maya

4 çorba kaşığı toz şeker

1 çorba kaşığı tuz

300 gr un

İçi için; ½ su bardağı sıvı yağ

250 gr haşhaş

Maya ve şekeri ılık süt içinde eritin. Diğer yanda yağ, un ve tuzu bir kaba alın, üzerine mayalı karışımı ekleyerek yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru 2 saat kadar üzeri örtülü bir şekilde bekletin. Sürenin sonunda hamuru dikdörtgen şeklinde açın. 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Her bir şeridin üzerine önce bir tatlı kaşığı sıvı yağ, daha sonra da ½ su bardağı sıvıyağ ile açtığınız haşhaştan şeritlere eşit dağılacak ölçüde sürün. Şeritleri burarak yağlanmış tepsiye yan yana dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susamla süsleyerek fırına verin. Siz benim gibi fırında çok fazla tutmayın. Rengi hafif değiştiğinde fırından alın..

Haşhaşlı Pide

1 ekmek hamuru

250gr yaş haşhaş

1/2 su bardağı sıvıyağ

Haşhaşı yarım su bardağı sıvıyağ ile karıştırın. Ekmek hamuru dikdörtgen şekilde açın.üzerine önce biraz sıvıyağ daha sonra haşhaşlı harcı sürün. Hamuru ikiye katlayın. El yardımıyla tekrar dikdörtgen hamur haline getirin. Üzerine Sıvıyağ ve haşhaş sürdükten sürün tekrar ikiye katlayıp açın. Bu işlemi 3-4 kez tekrarladıktan sonra hamuru uzatarak pide şeklini verin. Yağlanmış tepsiye yerleştirdiğiniz pideyi 25-20 dakika fırında tutmanız yeterli

Haşhaşlı gül böreği

3 adet yufka

1 su bardağı sıvı yağ

½ su bardağı su

1 kase yaş haşhaş

½ çay bardağı sıvıyağ

Her bir yufkayı 4 eşit parçaya bölüp üzerine sıvıyağ ve su ile hazırladığız karışımı eşit şekilde sürün. Daha sonra haşhaş ve sıvıyağla hazırladığınız karışımı üzerine yayın. Böreği rulo şeklinde kapatıp, kendi etrafında çevirerek gül şekli verin. Yağlanmış tepsiye yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp fırına verin