11 Mart 2012 Pazar

PASTİÇ (AYÇÖREĞİ)



 Aferin Bana! Ne çok kızıyorum kendime bir bilseniz. Koca bir kış geçti ve ben blog’uma tek satır bile yazmadım. Aferin bana, aferin…
Aslına bakarsanız yazarlığım kadar vasat geçmedi aşçılık deneyimlerim. Hatta hepsi tek tek fotoğraflandı. Ama gelin görün ki hiç biri yazıya dökülemedi. İçten içe yine baharın gelmesini beklemişim sanırım. Zira fark ettim ki uzun bekleyişlerin ardından hep bahar yazıları yazmışım şimdiye kadar. Zaten Tombik Cafe’de bundan 3 yıl öncesinin ilkbaharında hayatına başlamıştı.
Şaka değil 3 yılı doldurduk! Bundan sonra canım blogumun hakkını vermek, onu hiç ihmal etmemek, mutfak deneyimlerimin hepsini paylaşmak yıldönümü dileklerimden sadece bir kaçı.. MUTLU YILLAR TOMBİK CAFE !

Şimdi gelelim paylaşacağım tarife. Arşiv dosyamda birikmiş güzel tatlardan birisi bu da.. Yumuşacık bir hamuru var, puf puf bir tatlı… Hani biz ayçöreği olarak biliriz de İzmirliler “pastiç”  der adına. Malzemeler aynı fakat şekli farklı.. Siz isterseniz şeklini bizim bildiğimiz şekilde de yapabilirsiniz. Ayrıca evde kalan keklerinizi de değerlendirebiliyorsunuz bu tarifle. Benim kalan kekim biraz az olduğu için iç malzemesi yoğun olmadı. Böyle de güzel oldu ama siz daha fazla tutabilirsiniz iç malzemeyi. Şimdiden afiyet olsun..

PASTİÇ

3 su bardağı un
1 paket instant maya
½ su bardağı süt
½ çay bardağı ayçiçeği yağı
3 tepeleme yemek kaşığı tozşeker
Yeteri kadar ılık su
1 tutam tuz

İç harcı için;

1 kakaolu pasta tabanı ( istediğiniz miktarda evde kalmış kakaolu kek, ya da sade kekiniz varsa içine kakao da katabilirsiniz)
1.5 su bardağı süt
1 çay kaşığı tarçın
½ su bardağı dövülmüş fındık
1 su bardağı kuru üzüm

Üzeri için;

1 yumurta sarısı
File badem ya da fındık
Susam

Hamuru için; derin bir kapta un, tozşeker, tuz ve mayayı karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açın. Ilık süt ve ayçiçeği yağını ekleyin.Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar gerektiğinde su ilave ederek yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp, sıcak bir ortamda mayalanmasını sağlayın.
İç harcı için; derin bir kapta keki elinizde ufalayın. Tarçın, üzüm, fındık ve sütü ekleyip yoğurun.
Mayalanan hamuru iki bezeye ayırın. Her bir bezeyi çok inceltmeden merdane ile açın. Yarıya böldüğünüz iç harcı düzgünce yayın. Rulo şeklinde sarın. Dilediğiniz genişlikte kesin. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve file badem ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Not: Tarif, Haziran 2011 tarihli Lezzet Dergisi’nden alınarak yapılmıştır..

2 yorum:

  1. Elinize sağlık. Yemek yapma işinden çok tüketme kısmıyla ilgili biriyim. Fotoğraflar da çok hoş. Size ve güzel oğlunuza mutluluk dolu bir yaşam dilerim.

    YanıtlaSil
  2. tüketme kısmı da güzeldir :) çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için...

    YanıtlaSil