27 Aralık 2009 Pazar

KABAK TATLISI




"yıllar ne çabuk geçiyor, yine mi geldi yılbaşı" diyenlerden değildim. Ağır ağır geçen günlere, yıllara kızar; yeni başlayan yılın nasıl geçip gideceğini kara kara düşünür sıkılırdım hatta. uzun süren olaylara konsantre olamama, uzun vadeli işlerde başarılı olamama ve hatta uzun vadeli planlardan nefret etme gibi bir sorunum vardı hep. E hayat da öyle değil miydi? Bu yüzden de nihayete varmalıydı çok fazla uzamadan. Peki ya şimdi?? Minik oğlum hayatıma girdiğinden beri onun yanında daha çok kalabilmek, hayatını paylaşabilmek, birlikte öğrenmek, yenilenmek, büyümek için dua ediyorum. O yanında olmamı istediği sürece yanında olabilsem keşke. O yüzden bu yılbaşı bir öncekilerin anlamsızlığının aksine bir o kadar anlamlı..

Peki kabak tatlısının bunlar ne alakası var derseniz tabi ki yok. sadece yılbaşına yakın ya da denk gelen zamanlarda evlerde bolca kabak tatlısı pişmesinden dolayı benim için yılbaşı tatlısı demek bol fındıklı, cevizli ya da hindistan cevizli bu kabak tatlısıdır. işte bu nedenle içinde bulunduğumuz günlerin anlam ve önemine binaen siz de yapın ve afiyletle yiyin derim ben :) Ve tabi ki küçük ama önemli bir ayrıntıyı gözardı etmeyin; yaptığınız kabak seçimi, tatlının da lezzetini etkileyecektir. Bu yüzden mümkün olduğunca kuru bir balkabağı almaya özen gösterin.

1 kilo balkabağı

1/2 kilo toz şeker

fındık ya da ceviz içi

Kabakları eşit büyüklükte kesip yayvan geniş bir tencereye bir sıra kabak bir sıra şeker koymak suretiyle yerleştirin. Ocağın üzerinde kabak suyunu bıraktıktan sonra 5-6 dakika kadar pişirin. Daha sonra kabakları bir fırın tepsisine alın. 250 derecelik ısıda kabakları üzerleri hafif kızarana ve şerbetini çekene kadar pişirin. Bu işlem yaklaşık 1 saat alıyor.. Daha sonra servis tabağına aldığınız kabakları fındık, ceviz ya da Hindistan cevizi ile süsleyin.

İYİ YILLARRR!..

19 Aralık 2009 Cumartesi

ZENCEFİLLİ KEK


Pazardan zencefil alalı baya uzun bir zaman geçti aslında. Kokusunu tanırdım ancak yemeklerimde hiç kullanmamıştım. Öncelikle zeytinyağlı kereviz yemeğinde kullandım zencefili. Ayrı bir hava kattı doğrusu kerevize..Dün akşam zencefili kek yapımında kullanmaya karar verdim. Elimde yine uzun zaman önceden kalma bir tarif vardı köşesinde bekleyen. Hazır oğluşum da babaannesinde oyun oynayıp mutlu mesut zaman geçirirken ben de kek yapımına başladım. Hemen belirtiyim kekin içerisinde az miktarda yağ, şeker var. Ayrıca yarı yarıya kepekli un ve tam tahıllı un kullandım. Bu anlamda biraz da diyettekiler için uygun bir kek de oldu. Sonuç olarak eşimi de yamak olarak kullanarak onu getir şunu götür derken ortaya güzel bir kek çıktı. Kekin tarifi hemen aşağıda.. Ama öncelikle zencefilin faydalarını hemen sıralıyım sizin için :

-Zencefilin zayıflamaya yardımcı etkileri bulunmaktadır. Zayıflama tedavisi sırasında zencefilin kan şekerini dengede tutma özelliğinden dolayı tok tutucu ve metabolizmanın yavaşlamasını engelleyici etkisi ile kilo veriminde kolaylık sağlar.

-Ameliyat sonrası, hamilelik döneminde, taşıt ve deniz seyahatleri sırasında oluşabilecek bulantıları azaltmakta etkilidir. Ancak şunu da belirtmeden geçmiyim ki yaptığım araştırmalarda zencefilin kadınlarda adet söktürücü özelliği de bulunmasından dolayı hamilelikte kullanım miktarına çok dikkat edilmeli. Zira kanamalara ve hatta düşüklere neden olabilir!

- Yemeğin daha iyi sindirilmesini sağlar. Mide ve bağırsak gazı oluşumunu engeller.

-Soğuk algınlığı tedavisinde destekleyici gıda olarak kullanılır.

-Kolestrolü düşürmeye yardımcı etkisi vardır.

Zencefilin birçok kullanım alanı da var. Onlar da şunlar:

-Çorba ve yemeklere lezzet katar.

-Taze zencefilin reçel ve marmelatı yapılabildiği gibi reçel ve marmelatlara ilave edildiğinde ayrı bir lezzet katar.

-Tavuk, balık ve et yemeklerinde hem sağlık ve hem lezzet katar.

-Rendelenmiş taze zencefil dilimleri; ekmek, tatlı, pasta, börek, bisküvi, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır.

-Yemek soslarına ilave edilir.

-Kışın çay demleyip, yazın limonatasını yapabilirsiniz.

Zencefilli Kek

-2.5 su bardağı un ( yarısı kepekli un, yarısı tam tahıllı un)

-Yarım su bardağı kakao

-1 paket kabartma tozu

-İri ceviz büyüklüğünde taze zencefil

-1 tatlı kaşığı tarçın

-1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi

-100gr katı yağ

-1 su bardağı esmer şeker

-1 paket vanilya

-2 yumurta

-yarım su bardağı üzüm pekmezi

-yarım su bardağı sıcak su

Sosu için;

-1 paket çikolatalı puding ( çikolatalı sos da kullanılabilir)

-2 su bardağı süt

-Ceviz içi

-Hindistan cevizi

Öncelikle sıcak su ve pekmezi bir kapta iyice karıştırın, bir kenara alın. Başka bir kapta un, kakao, rendelenmiş zencefil, tarçın, Hindistan cevizi, kabartma tozunu karıştırın. Bu karışımı da bir kenarda bekletin. Başka bir karıştırma kabında yumurta, şeker ve vanilyayı 6-7 dakika mikserle çırpın. Eritilmiş katı yağı da ilave edip çırpmaya devam edin. Daha sonra dönüşümlü olarak pekmezli karışım ve unlu karışımdan ekleyin. Elde ettiğimiz son karışımı yağlanmış kek kabına döküp, 150 derecelik fırında 1 saat kadar pişirin. (Ben kek pişirirken fırını önceden ısıtmıyorum. Ancak önceden ısıtılılarak da hazırlanabilir.) Keki kürdan batırma yöntemiyle kontrol edildikten sonra fırından çıkarın, servis tabağına alın.

Bir tencerenin içine 2 su bardağı sütle puding hazırlayın. Piştikten sonra sürekli karıştırarak kabuk tutmamasını sağlayın ve pudingi soğutun. İçine istediğiniz miktarda ceviz içi ve Hindistan cevizi ilave edip karıştırın. Daha sonra pudingli karışımı spatula yardımıyla kekin üstüne ve yanlarına sürün..

Not: Keki sossuz olarak da hazırlayabilirsiniz. Sos kekin pasta görünümü almasına sağlıyor ve aynı zamanda çocukların daha çok hoşuna gidiyor…