7 Mayıs 2009 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar






Geçenlerde enginarın faydalarını anlatan uzunca bir makale geçti elime. İnsan vücuduna bu kadar yarar sağlayan bir sebze, bizim mutfaklarımızda çok da fazla pişirilmiyor nedense. Oysa zeytinyağlısı, salatası, dolması derken ortaya birsürü enginar çeşitlemesi çıkıyor. Üstelik şimdi tam da enginar mevsimi. Ayıklaması zor geliyorsa pazarlarda ayıklanmış bir şekilde satılanlardan mutlaka alın derim. Ama dikkat edin eve geldiğiniz gibi pişirin enginarları. Malum içindeki vitaminler gitmesin..

Zeytinyağlı Enginar
.4 adet orta büyüklükte enginar
.200 gr iç bakla
.10-12 adet arpacık soğan
.Yarım çay bardağı zeytinyağı
.1.5 bardak su
.1 adet limon
.1 silme tatlı kaşığı un
.Tuz
.Şeker
.Dereotu

Enginarları temizleyip, yarım limon ve biraz da un karıştırdığınız suda yarım saat kadar bekletin. Bu sırada iç baklaların dış kabuklarını soyduktan sonra, 1 kaşık zeytinyağında pembeleştirdiğiniz soğanlara ekleyin. üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.


Enginarları yayvan bir tencereye dizin. Üzerine; 1 bardak su, yarım limonun suyu, tuz,şeker ve yarım bardak suda iyice çözdürülmüş unu ekleyin. Enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra hazırladığınız iç baklalı, soğanlı karışımı, enginarların üzerine eşit bir şekilde paylaştırın. Üzerlerine kıyılmış dereotu ekleyin. Servis yaparken enginarların üzerine suyundan bir miktar eklemeyi de unutmayın...


2 Mayıs 2009 Cumartesi

Tarçınlı Portakallı-Limonlu Kek




Mutfağıma yayılan tarçın, portakal ve limon kokuları henüz geçmemişken, bu yumuşacık kekin tarifini vermek istedim. Yapımı çok kolay, lezzeti süper bu keki mutlaka denemenizi öneriyorum. inanılmaz hafif bu kekin özelliği içinde yağ yerine süt kaymağı kullanılması.. Özellikle çocuklar için çok besleyici olacağını düşünüyorum. Biz evde iki kişi olduğumuz için ölçüleri az kullandım. Siz kalabalık bir aile iseniz, ölçüleri 2 katına çıkarabilirsiniz. Ve daha fazla uzatmadan işte tarçınlı portakallı-limonlu kek tarifi:

Tarçınlı Portakallı-Limonlu Kek
.1 yumurta
.1 su bardağı şeker
.1 su bardağı süt
.200gr süt kaymağı
.Un
.2 porkal ve 1 limonun rendesi
.toz tarçın
.1 paket kabartma tozu
.1 paket vanilya

Yumurta ve şekeri 5 dk kadar mikserle çırpın. Daha sonra sırasıyla kaymak, süt, vanilya, aldığı kadar un, kabartma tozunu ekleyip yine mikserle karıştırın. Son olarak portakal, limon rendesi ve tarçını katıp, kaşık yardımıyla karıştırın. Yağladığınız kek kalıbına döktüğünüz karışımı önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.